Dodany: 2011-06-01 10:03:58

Dania kuchni polskiej Dobre bo Polskie, tak ocenić można naszą rodzimą kuchnię, której prawdziwe walory możemy poznać w miejscu takim jak restauracja gdańsk. Podstawą naszej słowiańskiej kuchni są potrawy zbożowe i mączne, czyli wszelakiego rodzaju kluski, pierogi, kasze.

 

Z mięs najczęściej używamy wieprzowiny z której powstaje najwięcej wędlin i kiełbas. Polacy nie stronią od zup, gotujemy je najczęściej na warzywarz i są one nieodlączym daniem obiadowym. Warzywa i owoce, których używamy w kuchni to kapusta, ogórki, buraki, bób, groch, fasola, jabłka, czereśnie, agrest. Słynne są też warzywa pod inną postacią, chociażby kiszoną- ogórki, kapusta, zsiadłe mleko.

 

Natomiast chrzan, koperek, czosnek i jałowiec to popularne przyprawy, które stosuje każdy kucharz, zwłaszcza ten z restauracja gdańsk. Za granicą nasz kraj słynie z takich potraw jak: bigos, kapuśniak, grochówka, czernina, flaczki, racuchy, piernik, pierogi, zupy- grzybowa, ogórkowa, szczawiowa. Oczywiście, wszystkie te dania możemy zasmakować w domu, ale sądzę, ze fachowo zrobione według tradycyjnych polskich przepisów,będą smakowały jeszcze lepiej, a takie właśnie możemy znaleźć w restauracja gdańsk..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Dania kuchni polskiej
Nick: