Dodany: 2012-07-13 12:33:15

 

WatruszkiKuchnia rosyjska mimo, iż jest znana z dań mięsnych to nie brakuje w niej dań słodkich, placków itp. produktów. Wśród nich odnaleźć można watruszki, to bułeczki drożdżowe znane powszechnie w kuchnia rosyjska.

 

To miękkie ciasto z serowym nadzieniem. Żeby je wykonać należy zgromadzić: 400 g maki, 200 ml mleka, 3 żółtka, 5 łyżek stopionego masła(70G), sól, 1 jajko, 60 g cukru, 20 g świeżych drożdży. Sposób wykonania jest następujący: przesiać mąkę, rozpuścić drożdże w letnim mleku, wymieszać z łyżką cukru i 1/3 mąki, odstawić na dwie godziny. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę dorzucić mąkę, sól i rozrobić.

 

Rozpuszczone masło wyrabiać aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryć do wyrośnięcia na dwie godziny. Kolejnym krokiem jest zrobienie masy serowej, na co jest odrębny przepis. Z ciasta trzeba wyrzeźbić kulkę z wgłębieniem w środku i nałożyć w nie masę serową. Piec powinno się ok. 15 minut w temperaturze 220 st C. Dawno temu w kuchnia rosyjska watruszki piekło się w piecu..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Watruszki
Nick: