Dodany: 2012-07-13 12:27:01

 

Kotlet pożarskiW zakamarkach kuchnia rosyjska znajduje się kotlet pożarski. Jest to idealny pomysł na drugie danie, potrwa wywodzi się z XIX wieku, zgodnie z legendą po raz pierwszy zrobił ją karczmarz Pożarski gdy zatrzymał się u niego Mikołaj I, ponieważ danie posmakowało carowi postanowiono włączyć je do menu królewskiego.

 

Nawet wielki artysta rosyjski Aleksander Puszkin pisał o owych kotletach. Alternatywna legenda przewiduje, że nazwa kotleta wywodzi się od bojara Dimitrija Pożarskiego. Kuchnia rosyjska zna bardzo dobry przepis na pożarski kotlet najpierw powinno się zamoczyć bułkę w mleku, zmielić pierś z cebulką smażoną i owa bułką.

 

Do tak powstałego roztworu wrzucić dwa żółtka posolić i popieprzyć oblać roztopionym masłem, mieszać do skutku, z takiego roztworu ułożyć dwa kotlety, płaskie. Następnym korkiem jest panierowanie ich w mące do złotego koloru. Tradycyjnie jak na kuchnia rosyjska przystało powinno się je podawać z dodatkami przez które rozumie się sos grzybowy, ziemniaki, kalafiory lub zielony groszek..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kotlet pożarski
Nick: