Dodany: 2012-07-13 12:19:54

 

ŻarkojeKuchnia rosyjska jest kuchnią bardzo mięsną i rybną, w większości dań zdecydowanie dominuje jednak mięso. Typowym daniem są żarkoje, sposób ich wykonania jest bardzo prosty nawet kucharz amator sobie z tym poradzi.

 

Przepis jest następujący: pokrojone w paski mięso i umyte, posolić i posypać mąką. Następnie obsmażyć mięso z cebulką na rozgrzanym smalcu aż do uzyskania złotej barwy. Moczone suszone śliwki dorzucić do reszty dania. Wszystko zalać koncentratem pomidorowym, dorzucić pieczarki, groszek zielony i wyciśnięty czosnek. Wymieszać podlać wywarem i dusić aż zmięknie mięso. Kolejno powinno się dodać śmietanę, stale mieszać. Ostatni krok to przyprawienie dania solą, pieprzem, i zamknięcie w osobnym naczyniu nakrycie ciastem drożdżowym i posmarowanie z wierzchu jajkiem, i do piekarnika na 200 stopni C, trzymać do pojawienia się złotej barwy.

 

W kuchnia rosyjska żarkoje podaje się z zestawem surówek, nigdy samych. Nie jest to danie trudne wymaga tylko nieco innych niż zazwyczaj zasad przygotowania jako, że jest to danie kuchnia rosyjska musi być przygotowywane nietypowo..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Żarkoje
Nick: