Dodany: 2012-07-13 12:04:34

 

BlinyRosyjskie naleśniki nazywane są blinami, zgodnie z tradycją podaje się je na święta Wielkanocne w wielkim tygodniu w czasie postu. Poza tym kuchnia rosyjska przewiduje dla nich stypy. Według tradycji okrągły kształt bylin jest alegorią skończoności ludzkiego życia.

 

Bliny są przyrządzane z ciasta na bazie mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Dodatki do bylin to łosoś, śmietana, roztopione masło, wędzony jesiotr, marynowany śledź, czarny kawior, konfitury. Z biegiem czasu kuchnia rosyjska wypracowała całą masę dodatków do bylin, to niesamowite, że do jednych naleśników może istnieć tak wiele pasujących dodatków. Placki rosyjskie są całą rodziną klusków, mniej lub bardziej popularnych od gryczanych po ziemniaczane przez drożdżowe.

 

Typowe byliny najgłębiej zakorzenione w kuchnia rosyjska oparte są na gryce i mące pszennej, przez co mają wyrafinowany smak. Ciasto na bliny jest pulchne, lekkie, płaskie. Niegdyś bliny pieczono w piecu, obecnie służą do tego małe patelnie. Prawdziwy smak blin wydobywa się przy użyciu dodatków nie zawsze muszą to być dodatki przewidziane w rosyjskich książkach kucharskich..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Bliny
Nick: