Dodany: 2012-07-13 12:02:39

 

PielmieniPoza mięsnymi daniami kuchnia rosyjska jest słynna także z pierogów, pielmieni to jedne z nich pochodzą z syberii. To tradycyjne, rozpoznawalne danie rosyjskie, żeby je przyrządzić należy najpierw wyrobić ciasto złożone z soli, dwóch jajek, pół szklanki ciepłej wody i zagniatać.

 

Następnie przykryć je ściereczką na 30-40 minut. Teraz powinno się zająć wyrabianiem farszu potrzeba do tego 20 dag wołowiny i tyle samo wieprzowiny i dwie cebule, przyprawić solą i pieprzem i zimna wodą. Dobry farsz jest rzadszy niż ten na kotlety. Rozwałkowane ciasto pociąć na krążki i ułożyć na nich farsz, złączyć brzegi ciasta i gotowe, na koniec należy wstawić je do lodówki i poczekać aż stwardnieją. Wielkość pielmieni nie jest ustalona normami kuchnia rosyjska, mogą być małe lub duże leży to w kwestii gospodyni i jej upodobań.

 

Zanim je podamy powinniśmy wrzucić je do osolonej gotującej się wody na 10 minut po upływie czasu powinny wypłynąć. Jako dodatki do pielmieni kuchnia rosyjska przewiduje śmietanę, topione masło, ocet, pieprz, musztardę..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Pielmieni
Nick: