Dodany: 2012-07-13 11:56:32

 

UchaKuchnia rosyjska istotnie odbiega od kuchni polskiej czy zachodniej, jako jedna z nielicznych ma zakorzenione w swojej kulturze nie tylko zupy mięsne, ale też rybne do jakich należy ucha. Ucha jest bardzo gęstą zupą przygotowaną na bazie rybiego mięsa.

 

Do jej ugotowania konieczne są: 1-1,5 kg drobnych ryb( karasie lub okonie), 50g ziemniaków, 60dg włoszczyzny, 1 łyżka masła, 0,5 pęczka natki pietruszki i tyle samo koperku, liść laurowy, cztery ziarna ziela angielskiego, sól. Ryby trzeba oporządzić przez co rozumie się odcięcie głów, umycie korpusa. Przygotowanie uchy zgodnie z tradycją kuchnia rosyjska nie jest trudne kroimy wszystko, wrzucamy w jedno naczynie gotujemy razem, i dorzucamy masło.

 

Kolejnym krokiem jest wyjęcie przypraw przed podaniem, gotować należy ją około 30-40 minut. Jest to prawdziwie rybna zupa a nie tylko imitacja jak zupy rybne w polskiej kuchni które są tylko wywarem z gotowanych ryb bez dodatków nie wspominając o daniu głównym jakim jest rybie mięso, przyrządzenie go dla potrzeb uchy nie powinno nikomu sprawiać problemów..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Ucha
Nick: