Dodany: 2012-07-13 11:43:51

 

OkroszkaJako jedna z nielicznych zup kuchnia rosyjska, jest podawana na zimno to chłodnik. Może mieć bardzo różne dodatki to od kucharza zależy sposób jej wykonania i podania. Podstawowe składniki do okroszki proponowane przez kuchnia rosyjska to jajka, mięso, buraczki, ogórki tak wszechobecne w kuchnia rosyjska.

 

Gotuje się ją na bazie kwasu chlebowego. Standardowe składniki okroszki to: wołowina, ogórki, zielona cebula, jajka, śmietana, kwas chlebowy, koper, cukier, gorczyca, sól. Wołowinę wraz z ogórkami pokroić powinno się w słupki, cebulę poszatkować i rozetrzeć z solą i dodać gorczycę. Oddzielić żółtko od białka a białko ubić. Kwas powinno się wymieszać z solą i cukrem, wrzucić wszystko do jednego naczynia zalać kwasem.

 

Podczas podawania chłodniku zwanego okroszką należy pamiętać o dodaniu pietruszki i śmietany. Tradycyjna kuchnia rosyjska opiera się między innymi na okroszce, której smak jest mocno kwaśny, ale za to jest to zupa bardzo pożywna, wynika to z składników które się w niej zawierają..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Okroszka
Nick: