Dodany: 2012-07-13 11:33:40

 

SoliankaW kuchni rosyjskiej obecne jest mięso nie tylko w postaci drugich dań głównych również zupy zawierają mięso w dużych ilościach, to znak rozpoznawczy kuchnia rosyjska i jednego z jej głównych dań solianki.

 

Solianka to zupa oparta na mięsie wołowym, konkretnie według przepisów ok. 0,5 kg bez kości. Jako typowe danie w kuchnia rosyjska nie mogło zabraknąć kiszonych ogórków dla podtrzymania nietypowego smaku, pozostałe składniki to szynka wędzona, cebula, pomidory, oliwki zielone, sok z ogórków, masło, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kminek, sól. Jak widać po samych składnikach można wnioskować o niebywałym smaku jaki musi posiadać solianka.

 

Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty jak przystało na kuchnia rosyjska, kroimy, mieszamy i gotujemy. Szynkę trzeba najpierw podsmażyć na patelni nim doda się ją do zupy, po czym wszystko się gotuje i to kilka godzin. Smak solianki mocno odbiega od wszystkich typowych dla nas zup, są ostre, pieprzne, kwaśne. Soliankę zaleca się jeść z chlebem razowym, zgodnie z tradycją kuchnia rosyjska..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Solianka
Nick: