Dodany: 2012-07-13 11:29:53

 

PochliopkaRosyjska kuchnia ma bardzo bogaty arsenał dań czy to zup czy to potraw drugodaniowych. Z tego arsenału wyłania się klika najbardziej rozpoznawalnych i typowych dań kuchnia rosyjska. Standardową, tradycyjną zupą rosyjską jest pochliopka.

 

Pochliopka jest prostą zupą podobną nieco do polskiej kartoflanki. W czym podobne? W składzie, sposób przyrządzenia jest niemal bajeczny, zupa dojrzewa godzinami jest gotowana na piecu lub w kominie przez cały dzień, dojrzewa jak wino.

 

Taka jest prawdziwa twarz kuchnia rosyjska, pochliopka potrzebuje takich składników: masło, mąka, cebula, ziemniaki, kapusta biała, por, pomidor, pietruszka, seler korzeniowy, marchew, śmietana, pietruszka nać. Sposób przyrządzenia jest następujący: do rondla wrzucamy poszatkowaną kapustę, cebulę, masło, dusimy pod przykrywką, w drugim naczyniu gotujemy cebule i pomidory. Po ugotowaniu pomidorów przecieramy je na sicie i wrzucamy do garnka z kapustą i wywarem z warzyw. Wszystko solimy i dodajemy pokrojone ziemniaki a koniec śmietana i pietruszka. Tak wygląda tradycyjne danie kuchnia rosyjska..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Pochliopka
Nick: