Dodany: 2012-07-13 11:27:56

 

Kawior w kuchni rosyjskiej Kawior to rybie jajka ikra mówiąc naukowym językiem. Kawior po odpowiednim przyrządzeniu jest smacznym dodatkiem do dań. Rosja jest jednym z największych pozyskiwaczy kawioru na świecie.

 

Większość kawioru rosyjskiego trafia na eksport, mimo to sporo zostaje na rynku krajowym, prze co kawior jest powszechny w kuchnia rosyjska. Niestety nie każdego w Rosji stać kawior, ponieważ jest bardzo drogi to danie arystokracji, w większości to oligarchowie spożywają kawior.

 

W kuchnia rosyjska kawior jest podawany do dań mięsnych i kopytek oraz pierogów nawet byliny można jeść z kawiorem, nie podaje się kawioru do zup i napojów. Jedzenie samego kawioru w tradycji kuchnia rosyjska też jest nie do przyjęcia. Kawior jest pozyskiwany z kilku ryb żyjących w rosyjskich rzek i jezior, najpopularniejszy i najdroższy jest kawior z jesiotra i bieługi. Kawior w zależności od tego z jakiej ryby pochodzi ma inny smak i podaje się go do innych dań. Kawior jest bardzo trudny do przyrządzenia samodzielnego, toteż nawet najwięksi mistrzowie kuchnia rosyjska są zdani na kawior ze sklepów..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kawior w kuchni rosyjskiej
Nick: