Dodany: 2012-07-13 11:26:05

 

Alkohol w kuchni rosyjskiejAlkohol jest obecny w kulturze rosyjskiej od zawsze. Nie jest on najważniejszym punktem, ale ciężko wyobrazić sobie kuchnia rosyjska bez alkoholu. W tradycji rosyjskiej leży picie alkoholu nie tylko do posiłków, ale też poza nimi bez konkretnego powodu.

 

Alkohol jest centrum uwagi dla rosyjskich mężczyzn. Potrawy kuchnia rosyjska jako takie nie zawierają alkoholu i nie zaleca się podawania go do nich. Jenak bardzo często jako napój do dań kuchnia rosyjska podaje się alkohol lub zaleca jego wypicie do potraw. Prawie każda potrawa ma swój alkohol w przeciwieństwie do kuchni polskiej nie pije się tu piwa do jedzenia. Głównie pija się wódkę, stragonova.

 

Samo jednak wymienieni wódki to za mało w Rosji jest jej tyle rodzajów, że do każdego dania podaje się inną i tak poza czystą wyróżnia się: starkę, piercówkę, limonnaja, ochotniczaja, stolicznaja, moskowskaja, gżelka, flagman, russkij standard. Każda z tych wódek ma swój smak np. cytrynowy, pieprzowy, lub jest kompozycją wielu ziół i przypraw. Dzięki takiemu zróżnicowaniu trunków można je podawać do bardzo różnych dań..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Alkohol w kuchni rosyjskiej
Nick: