Dodany: 2012-01-23 11:23:53

Anyż Mimo, że mówi się o nim w naszym kraju niewiele to jednak mimo wszystko coraz częściej pojawia się on w doskonałych restauracjach jak restauracja gdańsk –jako składnik do wielu potraw. Anyż, bo o nim mowa to zioło z kraju obszarów basenu morza śródziemnego.

 

To właśnie nasiona anyżu traktowane są jako dodatek do wielu potraw – głównie słodkich jak cista, pierniczki, czy też słodkie surówki – głównie z buraków. To właśnie do buraków głównie używa się przypraw anyżowych, które podnoszą smak potrwa sprawiając, że stają się one ciekawsze, bardziej aromatyczne.

 

Restauracja gdańsk zamiennie stosuje anyż z kminkiem, gdyż obie przyprawy są niejako podobnej nuty aromatycznej i smakowej – być może dlatego są one często mieszane przez kucharzy i jest z nich tworzona mieszanka ziół uniwersalnych do potraw słodkich i mięsnych z dodatkiem słodkich owoców, czy miodu. Anyż stosowany jest również jako dodatek do alkoholi, które doskonale współdziałają z aromatycznymi, rozgrzewającymi, piernikowymi ziołami..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Anyż
Nick: